Home|Presentatie|Lid worden|Agenda|Contact|Fotopagina|Gastenboek|Links|Login
 
 
 

Orkest

Fanfare St. Arnoldus, opgericht in 1949, bestaat uit een fanfareorkest van ca. 30 muzikanten (blazers en slagwerkers). De fanfare geeft jaarlijks een groot aantal concerten en serenades. Traditie is het jaarlijkse Nieuwjaarconcert in gemeenschapshuis Orion. Ook bij de intocht van Sinterklaas, de avondvierdaagse, Koninginnedag en voor het verzorgen van serenades bij jubilea is fanfare St.Arnoldus van de partij. Het fanfare orkest staat onder leiding van Mariska Brienen - Van Melis en repeteert iedere maandagavond van 19.30 tot 22.00 uur in de Orion. Kom gerust een kijkje nemen tijdens de repetitie!

Opleidingsorkest

Fanfare St.Arnoldus is ook actief voor de jeugd. Jonge muzikanten maar ook volwassenen worden opgeleid en zijn na ca. 1 jaar welkom in het opleidingsorkest (ter ondersteuning van de opleiding cq. het bevorderen van samenspel). Het opleidingsorkest bestaat uit ca. 10 muzikanten, met ondersteuning van een aantal muzikanten uit het fanfare orkest. Het orkest staat onder leiding van Marloes van de Loo-Korthout en repeteert op maandagavond van 18.30 uur tot 19.15 uur in de Orion.


De dirigenten stellen zich voor:

Mariska Brienen - Van Melis


Mijn naam is Mariska Brienen-van Melis (geb. 25-08-1977) en sinds april 2013 ben ik de nieuwe dirigente van de fanfare. Ik woon in Oeffelt en ben getrouwd met Sjoerd, die ik heb leren kennen bij de muziek, hij is namelijk slagwerker. We hebben twee kinderen, Elke en Lars.
Op 8-jarige leeftijd ben ik begonnen met het bespelen van de bugel bij Fanfare Excelsior in Oploo. Nog steeds ben ik actief als bugeliste. Naast het spelen tijdens de muzieklessen die ik geef, ben ik actief bij het Brabants Fanfare Orkest (mijn buurman bij dit orkest is Ad v/d Sloot). Na het VWO in Boxmeer ben ik aan de Universiteit van Amsterdam Muziekwetenschappen gaan studeren. Ik wilde wel graag iets met muziek doen, maar niet elke dag 4 uur studeren op een instrument. Toentertijd bestond de mogelijkheid nog niet om hafa-directie te studeren als hoofdvak aan het conservatorium.
Na mijn studie heb ik 4 jaar gewerkt als muziekdocente op Scholengemeenschap Stevensbeek, het tegenwoordige Metameer. Inmiddels had ik mijn eerste stappen gezet als dirigent van een blaaskapel en was 2e dirigent van de fanfare in Oploo. Snel daarna volgde in 2002, mijn eerste eigen orkest, de harmonie in Beugen. Het dirigeren blijft kriebelen en ik ben toch nog begonnen aan een opleiding hafa-directie.
Aangezien schooljeugd niet altijd gemotiveerd is voor het vak muziek heb ik in 2009 mijn eigen bedrijf opgericht: Muziekschool Muzika. Sindsdien geef ik muziekles voor alle koperen blaasinstrumenten, blokfluitles en theorieles. Op dit moment doe ik dat in Beugen en Groesbeek, waar ik ook de jeugdorkesten en de fanfare/muziekvereniging onder mijn hoede heb. Verder vind ik het heel leuk om zelf muziek te schrijven of te arrangeren.

Marloes Van de Loo-Korthout

Sinds januari 2011 ben ik de dirigent van het opleidingsorkest. Ik ben begonnen met het maken van muziek toen ik 9 jaar was. Ik ben begonnen op een bugel en nadat ik daar mijn A en B diploma mee had gehaald bij de muziekschool ben ik overgestapt naar trompet. Op trompet heb ik bij de muziekschool mijn C en D diploma gehaald. Lange tijd heb ik gespeeld bij Fanfare St. Arnoldus.

Nu speel ik bij het Brabants Fanfare Orkest. Verder heb ik gespeeld bij Koninklijke Harmonie Orpheus uit Tilburg, de band Purple Haze,  Fanfare Heide Echo, Symfonieorkest EJE te Eindhoven, Backyard Bigband te Best. In 2009 heb ik meegedaan aan de concerten van André Rieu op het Vrijthof en in 2010 heb ik meegedaan aan de kerstconcerten van André Rieu in het Gelredome.  
In het dagelijks leven ben ik therapeut. Ik ben logopedist en dat houdt in dat ik gespecialiseerd ben in het behandelen van spraak-, taal-, slik-, gehoor-, stem- en ademproblemen. Ook verzorg ik muzieklessen voor verschillende instrumenten.

Het Bestuur

Voorzitter:
Paul Hermans

Secretaris:
Jan Spijkers

Penningmeester:
André Knapen


Historie

Nadat Pater van de Ven in 1948 het initiatief had genomen om gemeenschapshuis Orion te bouwen is hij ook de initiatiefnemer geweest voor het oprichten van fanfare St. Arnoldus.

Er volgt nu een verhaal van Pater van de Ven, dat hij tijdens het 40 jarig bestaan van de fanfare heeft opgeschreven. Het ontstaan van fanfare St. Arnoldus.
In de jaren vlak na de oorlog was er in Lennisheuvel bijzonder weinig te beleven. Vooral onder de jeugd was er behoefte aan ontspanning. Zodoende heb ik de jeugdbeweging opgericht, maar koesterde toch de hoop om nog iets met muziek te kunnen doen. Ik had namelijk al eens een paar jaar klarinet en mandoline gespeeld, de muziek lag mij na aan het hart. Nadat Orion voltooid was liet de gedachte aan een eigen muziekgezelschap mij niet meer los. De grote kans kwam toen ik een aanbod kreeg 20 muziekinstrumenten te kopen voor F 600, -. De jongens van de jeugdbeweging reageerden enthousiast, Pastoor Manders gaf mij zijn morele steun en zijn huishoudster deed de eerste flinke duit in het zakje. De Lennisheuvelse gemeenschap bracht het benodigde geld bij elkaar en ik ging dhr. J. van de Braak polsen of hij de muzikale leiding op zich wilde nemen. Na een paar gesprekken was de zaak rond en gingen we samen de instrumenten bekijken en kopen. Ook de heer J. Maas was een grote steun voor mij. In de tijd dat de instrumenten een opknapbeurt kregen, begonnen de jongens vast met noten te lezen onder in de kelder van de Orion. Toen na een paar weken de gereviseerde instrumenten aankwamen werden ze zondags na de hoogmis uitgedeeld door de pastoor en dhr. J. van de Braak. Nu kon het echte werk beginnen. Noten lezen en blazen tegelijk.

 
 
 
 

Orkest

Opleidingsorkest

Dirigenten

Bestuur

Historie